Su Arıtma Cihazları Hakkında Yaygın Sorular - Water Live Su Arıtma Sistemleri - Yaşam Suyunuz
 

Su Arıtma Cihazları Hakkında Yaygın Sorular

Su Arıtma Cihazları Hakkında Yaygın Sorular

Su arıtma tankı kaç saatte dolar
Ev tipi su arıtma cihazlarında genelde 8, 12 ve nadiren de 6 litre ozmos su tankları kullanılmaktadır. Ev tipi su arıtma cihazlarının günlük arıtım kapasitesi 75GPD membran kullanıldığı için 283,5 litre 24 saatte su arıtır yani saatte 11,81 litre yapar. Bunu dakikaya çevirdiğimizde 1 arıtma cihazı normal şartlar altında net olarak 200 milim (0,2lt) su üretir. Şimdi çıkardığımız değerlere göre hangi tank kaç dakika da ya da saatte dolar hesaplama yapalım.

6 litrelik tank kaç saatte (dakika da) dolar
6 litre 6000 milim yapar 6000/200 dediğimizde sonuç 8 litrelik su arıtma tankı 30 dakika da dolar.
8 litrelik tank kaç saatte (dakika da) dolar
8 litre 8000 ml yapar 8000/200 dediğimizde sonuç 8 litrelik su arıtma tankı 40 dakika da dolar.
12 litrelik tank kaç saatte (dakika da) dolar
12 litre 12000 ml yapar 12000/200 dediğimizde sonuç 12 litrelik su arıtma tankı 60 dakika da yani 1 saatte dolar.

Bu hesaplama su arıtma cihazınızda bir sorun olmadığını ve şebeke suyu basıncının yeterli geldiğini onaylarsak geçerlidir. Şebeke suyu basıncı en düşük 5 bar olduğu var sayılmıştır. Şebeke suyu basıncınız düşükse bu oranlar değişecektir. Suyun sıcaklığı dahi bu değerleri etkiler, giriş suyu sıcaklığı düştükçe üretimde düşecektir.

Su arıtma tankı kaç bar olmalı?
Evsel su arıtma cihazlarında kullanılan 6, 8. 12, 20, 40, 80 veya 100 litre su tankları fabrikasyon olarak 0,42 bar olarak havası tamamlanmaktadır. Su tankınız boş iken içinde 0,42 bar hava olması gerekmektedir.
Su arıtma tankına fazla hava basarsak ne olur?
Tanka fazla hava basarsanız depoladığı su miktarı düşecek suyun akış hızı yani basıncı yükselecektir. Bunun tek zararı depoladığı suyun azalmasıdır. Fazla basılan havayı geri boşaltabilirsiniz.

Su arıtma tankı kaç psi olmalı?
Evsel su arıtma cihazlarında kullanılan 6, 8. 12, 20, 40, 80 veya 100 litre su tankları fabrikasyon olarak 6 psi olarak havası tamamlanmaktadır. Su tankınız boş iken içinde 6 psi hava olması gerekmektedir.
Su arıtma tankına fazla hava basarsak ne olur?
Tanka fazla hava basarsanız depoladığı su miktarı düşecek suyun akış hızı yani basıncı yükselecektir. Bunun tek zararı depoladığı suyun azalmasıdır. Fazla basılan havayı geri boşaltabilirsiniz.

Su arıtma cihazı tankı nasıl çalışır?
Basınçlı su arıtma tanklarının içerisinde bir lastik (kauçuk) tan imal edilmiş bir balon vardır, arıtılmış su tankta biriktikçe bu balonu tankın alt seviyesine yiter ve suyun balon ile tank arasında sıkışmasını sağlar. Yaklaşık 40-60 psi değerine kadar suyu sıkıştırır. Siz musluğu açtığınızda sıkışan su tanktan çıkarak musluğa gelir.

Su arıtma cihazı tank sız çalışır mı?
Su arıtma cihazı tank sız çalışır mı sorusuna cevap elbette ki EVET olacaktır. Dilerseniz su arıtma cihazınızı tank sız kullanabilirsiniz ama akan anlık su miktarı eskisi gibi olmayacaktır. İnce ip gibi yavaş bir şekilde akacaktır, yani 200ml bir su bardağını 1 dakikada doldurursunuz, tank olsaydı bunu 5-6 saniyede dolduruyor olacaktı. Su almak için beklemeye zamanım var diyorsan tank sız olarak kullanabilirsiniz. Tank sız kullanımda atığa atılan su miktarında da %80 tasarruf sağladığınızı belirtelim. Hemen şimdi tank vanasını kapalı konuma getirerek arıtma cihazınızı tank sız olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Su arıtma tankı metal mi Plastik mi?
Su arıtma tanklarının metal, plastik veya paslanmaz krom olmasının size hiçbir artısı olmayacaktır. Nedeni bütün su arıtma tanklarının içerisi plastik bir malzeme ile kaplı olduğu için su arıtma tankı seçimi yaparken plastik ya da metal olmasının bir önemi olmadığını hatırlatırız. Su arıtma tankı seçerken tankın NSF/ANSI 58 sertifikalı olmasına özen gösteriniz. Unutmadan en kaliteli ve uzun ömürlü tank TANKPAC ya ni PAE markasıdır.

Su arıtma cihazı tankı nasıl temizlenir?
Su arıtma tankları bakıma ihtiyaç duymadıkları için iç temizliğe de gerek yoktur. Ama ben temizlemek yani hijyenik hale getirmek istiyorum diyorsanız her filtre değişimlerinde tankınızı klor dioksit veya az bir miktar çamaşır suyu ile dezenfekte edebilirsiniz.

Tank Temizliği

Tankın suyunu boşaltın ve tankın içine dezenfekte sıvısını bir pompa vasıtası ya da büyük bir şırınga ile tanka gönderin, sonrasında tanka direkt şebeke suyunu s doldurun ve koku çıkana kadar doldur boşalt yaparak buna devam edin. İşlem bittiğinde tankı yerine takın ve en az 2 depo arıtılmış suyu boşa akıtın ve kullanıma devam edin.

Su arıtma cihazı neden koku yapar?
Su arıtma cihazları normalde koku yapmaz ama bazı durumlarda koku yapması muhtemeldir. Su arıtma cihazlarının filtreleri ömürlerini tamamladığı zaman koku yapar bir de bakteri üremesi olduğunda koku yapacaktır. Su arıtma cihazı sudaki kloru karbon filtreler sayesinde tutar ve klorun kötü kokusunu yok eder. Eğer filtreleriniz yeterince kaliteli değilse arıtma cihazı kloru tutamaz ve suyunuz klor gibi veya lağım gibi bir koku olduğu görülebilir. Böyle bir durumda filtrelerinizi yenileyerek kötü kokudan kurtulabilirsiniz.

Su arıtma cihazı kokusu nasıl giderilir?
En kısa yoldan son post tatlandırıcı karbon filtrenizi değiştirerek kokuyu yok edebilirsiniz. Su arıtma cihazı kullanan kullanıcıların bir TDS metre ve pH metre edinmelerini tavsiye ederim. Bu ölçüm cihazları ile arıtılmış su içip içmediğinizi ölçerek anlayabilirsiniz.

Arıtma suyu neden acı?
Su arıtma cihazları 7pH altında su üretimi yaptıkları için asidik bir su içersiniz ve bu asidik suda size acılık hissi verebilir. Örneğin suyu içtiğinizde boğazınızda anlık koruluk ve ağzın yan taraflarında kısa süreli acılık duyuyorsanız bu su pH değeri düşük asidik su olduğu içindir. Bunu çözmek için cihazınıza NSF standartlarında (mutlaka NSF onaylı olsun, aksi halde kullanmayın) bir pH alkali filtresi ilave ettirin. Unutmayın kalitesiz alkali su filtreleri de suyun tadını bozduğu için suyun tadı size yine acı gelebilir.

Su arıtma cihazı neden kireç yapıyor?
Ters ozmos su arıtma cihazları sudaki kireci de yok ettiği için normla şartlar altında arıtılmış suyunuzda kireç olmaması gerekli, şayet arıtma cihazınız kireç yapmaya başladıysa membran filtrenin değişim zamanı gelmiş demektir. Bunu arıtma suyunun TDS değerini ölçerek daha net anlayabilirsiniz. Örneğin şebeke suyu 250ppm arıtma suyu 40ppm ve üzeri geliyorsa arıtma cihazı suyun da kireç oluşmaya başlayacaktır.

Post karbon filtre nedir?
Post karbon ya da son tatlandırıcı karbon filtre de olarak da adı geçmektedir. Post karbon filtreler genelde Hindistan cevizi kabuğundan imal edilen karbon kömüründen imal edilirler. Arıtma cihazlarında genelde en son aşamada kullanılır. Membran filtreden kaçan uçucu klor gazlarını sudan uzaklaştırmak ve su da ola ki bir koku oluşumuna karşı su arıtma cihazlarında en son koku tutucu filtre olarak kullanılmaktadırlar. Post karbon filtreleri suya bir şey katmazlar yani buradaki tatlandırıcı dedikleri olay suya kötü tat veren maddeleri tuttuğu için halk arasında tatlandırıcı filtre olarak da geçmektedir.

Arıtma suyu neden beyaz akar?
Kaliteli filtrelerden oluşmuş bir su arıtma cihazı ilk kullanımlarda ve filtre değişikliği zamanlarında ilk kullanılan suyun beyaz kabarcıklı, yağlı ya da bulutlu bir görünümü vardır bu durum filtre içerisine giren havadan kaynaklıdır.

Su arıtma cihazı ilk kullanımda örneğin ilk 5 mikron sediment filtreden geçmektedir filtre içerisinde bir miktar hava vardır ve biz cihaza suyu verdiğimizde bu hava filtre gözeneklerine girer ve filtre suya tam doyuma ulaştığında bu hava kabarcık olayları tamamen kaybolmaktadır bu durum arıtma cihazının yanlış çalışması anlamına gelmez tamamen doğal normal bir durumdur.